Covey’s Time Management Matrix

Soms zou je willen dat er meer uren in de dag zaten, maar iedereen heeft 24 uur in een dag. Hoe kan het dat sommige mensen veel meer voor elkaar krijgen dan anderen in die tijd? Misschien ligt het antwoord in hun manier van time management. Het kan lastig zijn om de stortvloed aan opdrachten en deadlines bij te houden. Het time management model van Covey kan hierbij helpen. Deze matrix kan helpen bij het organiseren van taken. Het systeem maakt gebruik van vier kwadranten die je in staat stellen om je prioriteiten op orde te stellen. De taken worden verdeeld in ‘importance’ en ‘urgency’, om de gebruiker te helpen bepalen of hij direct met een taak aan de slag moet of dat hij het kan uitstellen.

  • Belangrijk: Verantwoordelijkheden die helpen bij het behalen van een doel.
  • Urgent: Verantwoordelijkheden die om directe aandacht vragen. Hier hangen onmiddellijke consequenties aan.

De time management matrix toepassen

Het stellen van prioriteiten is belangrijk. Het is het doel van de time management matrix om te bepalen of een bepaalde activiteit de gebruiker dichter bij zijn doel brengt. Als dit het geval is, krijgt deze activiteit een hogere prioriteit. Stel activiteiten die niet bijdragen aan het doel dat je voor ogen hebt tot de belangrijkere taken af zijn.

Je to-do lijst op orde brengen

Een practische toepassing van de time management matrix is het opnieuw indelen van een to-do lijst. Door de taken te rangschikken op belangrijkheid en urgentie wordt het makkelijker om te zien welke taken als eerste gedaan moeten worden.

https://www.pakdeklok.nl/coveys-time-management-matrix/eat-that-frog/