Eat That Frog!

Als je elke ochtend een levende kikker eet, weet je dat je het moeilijkste van die dag al gehad hebt. (aldus Mark Twain). Zie het als een soort ‘test’. Behandel het als een persoonlijk doel om te beginnen met de grootste taak die je anders waarschijnlijk zou uitstellen. Vermijd makkelijkere taken die voorkomen dat die kikker op je bord blijft zitten.

“If you have to eat a live frog at all, it doesn’t pay to sit and look at it for very long.’’

ABCDE Methode

Om onderscheid te maken tussen de belangrijke en minder belangrijke punten op je to-do lijst, moet je voor iedere taak bepalen hoeveel impact het op jouw doel zal hebben en hoe belangrijk deze taak is. Op de korte en lange termijn.

A-taken:

Dit zijn taken die je moet doen. Er zijn serieuze gevolgen als je deze niet doet. Als je meer dan één “A” taak hebt, deel je ze in op A-1, A-2 enzovoort. A-1 is de grootste en lelijkste kikker van allemaal.

B-taken:

Dit is een taak die je zou moeten doen, maar het heeft geen grote gevolgen als je dit niet doet. Dit zijn de kikkervisjes. Er zal iemand ontevreden zijn als je deze niet doet, maar het is lang niet zo belangrijk als een “A” taak. Het checken van je mailbox of een onbelangrijk telefoontje beantwoorden zijn voorbeelden van een “B” taak.

Het is de bedoeling dat je nooit een “B” taak doet als er een “A” taak nog niet af is. Laat je niet afleiden door een kikkervisje als er een grote, dikke kikker voor je neus zit.

C-taken:

Een “C” taak is aardig om te doen, maar heeft geen verdere gevolgen in je carrière. Lunchen met collega’s en je ouders bellen zijn voorbeelden van “C” taken.

D-taken:

Een “D” taak is een taak die je kan delegeren. Het idee hierachter is dat je alles zou moeten delegeren dat iemand anders kan doen, zodat jij meer tijd hebt voor de “A” taken die alleen jij kan doen.

E-taken:

Een “E” taak is iets dat je kan weglaten zonder gevolgen, bijvoorbeeld het checken van social media.

Slice and dice

Sommige opdrachten lijken zo groot en overweldigend dat je ze liever uitstelt. Een manier om hier mee om te gaan is de ‘salami’ methode.

Verdeel de taak in kleine opdrachten en begin met een plakje van de salami. Net als het eten van een salamiworst. Het is makkelijker om een klein stukje van het project te doen, dan om met het hele project te beginnen.

Als je eenmaal één plakje op hebt, is de kans groot dat je nog wel een plakje lust. Voor je het weet zijn alle plakjes op.

“Just begin and the mind grows heated; continue, and the task will be completed!” -Goethe

Voor meer informatie ga naar: http://www.al-edu.com/wp-content/uploads/2014/05/Eat_That_Frog.pdf

https://www.pakdeklok.nl/coveys-time-management-matrix/eat-that-frog/abcde-methode/